gtag('config', 'UA-167446615-1');

In 2011 startte ik mijn eigen webshop. Na de geboorte van mijn zoon, mistte ik goedkope kinderkleding (en weet dat er in 2011 nog lang niet zo veel webwinkels waren als nu).

Doelgericht en vol energie ging ik aan de slag: Ik had een duidelijk beeld van hoe mijn shop eruit moest zien; ik had genoeg onderzoek gedaan naar of er markt voor zou zijn. Tot welke maat ik zou hanteren en dat het een ‘platform’ moest worden, met én kleding én informatie voor jonge ouders, was ook al snel duidelijk. Maar al gauw kwamen de eerste obstakels die genomen moesten worden:

De webshop/ het platform kon toen nog niet voor een schappelijke prijs gebouwd worden. Alle bouwers die ik belde, vonden het een geweldig idee, maar niet voor het budget dat ik daarvoor over had. De kleding die ik goedkoop op de markt wilde zetten, was niet in Nederland verkrijgbaar en importeren vanuit het buitenland, vond ik toen nog te riskant en ging ook niet zo makkelijk als nu. Toen ook nog het kantoor, dat ik voor ogen had, te duur bleek, stortte even alles voor me in.

Alleen is maar alleen

Aangezien ik naast mijn man verder niemand had om mee te sparren, werd mijn wereld erg klein. Mijn man was ‘privé’ , dus hulp van hem wilde ik niet. En omdat ik verder niet buiten de deur kwam; een andere baan had ik toen bewust niet, ging ik al snel tegen de muren praten of kwam er alleen maar ‘Jip en Janneke-taal’ uit mijn mond, omdat ik met een kleine jongen thuis zat.

De internetwereld en de bereidheid om zzp’ers te helpen, was nog niet zover ontwikkeld als nu. Dus moest ik het alleen doen! Ik liet mijn webshop bouwen in Magento, een systeem wat veel te ingewikkeld en te duur was; De kleding kocht ik voor erg veel geld in bij een leverancier in Nederland; Ik maakte thuis mijn kantoor…..Enfin, eigenlijk alles deed ik thuis….en alleen!

Stoppen was geen optie

Toen de artikelen (ruim 200 stuks) eindelijk online stonden, de lening die ik had, op was en ikzelf eigenlijk aan het einde van mijn latijn was, moest de verkoop nog beginnen. Ruim een half jaar heeft het mij gekost om alles life te hebben…..En toen??…NIKS!!

Het aantal bezoekers dat ik trok was nihil, om het nog maar niet te hebben over de verkoop. Wat ik ook deed en hoe goed ik ook nadacht over vervolgstappen, de verkoop bleef uit en het geld raakte op. Ik had immers geleerd dat ik mijn dromen moest leven en dat deed ik ook. Eigenwijs als ik was, bleef ik doorgaan. Ik nam een baantje erbij in de Ziggo Dome, maar ik bleef me vasthouden aan mijn eigen stramien, in het kader “het is toch een kindje van me”! Stoppen was geen optie, maar ik had het absoluut anders aan moeten pakken:

3 Redenen waarom je niet alleen een webshop moet runnen:

  1. Sparring-partner: Ook al is het jouw idee en ‘jouw kindje’, een webshop vanaf het begin opbouwen is een lang proces met veel beslissingsmomenten. En iedere stap die je neemt, zou je tegen iemand aan moeten kunnen houden. Je hoeft niet altijd te doen wat de ander zegt, maar jezelf al horen praten over hetgeen je wilt gaan doen, kan al helpen en je bewust maken van de goede of verkeerde beslissing die je gaat nemen. ‘Gebruik’ niet iemand die te dicht bij je staat, als je partner, vrienden of directe familie. Er zijn genoeg instanties als de Kamer van Koophandel of ZZP-Nederland, die je advies kunnen geven of op weg kunnen helpen bij de zaken waar je tegenaan loopt.
  2. Rechterhand: Als ik in 2011 beroep kon doen op een Vitual Assistant had ik dat zeker gedaan. Een VA die kennis had van productfotografie, of het schrijven van productomschrijvingen. Een VA die mijn marketing activiteiten uit handen kon nemen. Helaas wist ik toen nog niet van het bestaan, maar neem van mij aan: als je begint met een webshop, neem zo snel mogelijk een VA in de arm. Zie het niet als ‘falen’, als je niet alles zelf kunt doen! En als je denkt dat een VA veel geld kost. Ja, een VA kost geld, maar weeg dat af tegen alles wat je anders alleen moet doen en hoeveel tijd en geld je dan kwijt bent.
  3. Gedeelde smart….: Hoe vaak heb ik niet iets willen delen waar ik even trots op kon zijn, maar praatte ik letterlijk tegen de muur?! Eigenlijk is ondernemen heel eenzaam. Zeker in het begin. Als je dan ook nog een webshop start, waarbij je voor een groot deel achter je computer doorbrengt, is het toch wel fijn om zo nu en dan je hart te kunnen luchten of iets te kunnen delen waar je trots op bent. Gedeelde start is halve start, gedeelde vreugde is dubbele vreugde!

Wil je meer informatie over het werken met een VA of heb je vragen over het starten van een webshop, neem gerust contact met me op.