Deze tekst bevat adlinks
Het hebben van een webshop is booming business. Al jaren neemt het aantal online aankopen toe en ook het aantal webwinkels stijgt nog steeds. Maar wat heb je nodig om zelf een webshop te kunnen bouwen? Wat gaat het je (financieel) kosten? Waar moet je aan denken, of wat moet je al hebben gedaan, vóór je begint met bouwen?
Hoeveel tijd het je gaat kosten, is afhankelijk van hoe technisch je bent. Ik hoop dat je met dit overzicht een beeld krijgt dat het bouwen van een webshop prima te doen is, mits je onderstaande hebt geregeld of voorhanden hebt.
Domeinnaam en hosting regelen
Om een eigen website te kunnen bouwen, heb je een Content Management Systeem nodig. Zelf vind ik WordPress het meest eenvoudige en gebruikersvriendelijke systeem dat er is. Installatie van WordPress is gratis. Dit vereist wel 2 belangrijke elementen:
- Domeinnaam: Je website adres, dus bijv. MIJNWEBPAGINA.nl of MIJNWEBPAGINA.com
- Hostingpakket: Dit is een service die jouw website met het internet verbindt.
Webhost Siteground, is de hosting provider die je domeinnaam regelt en er een hosting pakket aan koppelt. Waarom Siteground?
- Binnen enkele klikken WordPress geïnstalleerd (dus niet handmatig als bij andere partijen).
- Prijs- kwaliteitverhouding is goed + je krijgt er een gratis domeinnaam bij.
- Behulpzame klantenservice (niet Nederlandstalig)
Het aanmaken van je account bij Siteground is niet moeilijk, maar je moet wel alle stappen doorlopen en alles invullen. Let op, dit is Engelstalig. Dus mocht je hier niet goed in zijn, is dit niet eenvoudig om even te doen. Klik op onderstaande link voor de website van Siteground:
Installeren WordPress
Zodra je alle stappen hebt doorlopen op de site van Siteground, kom je vanzelf bij het icoon van WordPress terecht. Klik hierop en vul ook hier al je gegevens in. Let op, ook deze site is Engelstalig.
Vergeet hierbij de inloggegevens van zowel Siteground als WordPress niet te noteren.
Installeer, zodra je alles hebt ingevuld, WordPress en je hebt een website!
Omdat je ook een veilige website wilt hebben, kun je een gratis SSL plugin downloaden in je WordPress dashboard. SSL betekent Secure Socket Layer en dit zorgt er voor dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen de server en een internet browser, waardoor de gegevens beveiligd worden.
Zoek tussen de plugins naar Really Simple SSL. Installeer deze en activeer het. Wanneer je dit hebt gedaan, zul je zien dat er een slotje naast je website URL staat. Je website is nu veilig en bezoekers zullen nu geen melding krijgen dat de site niet veilig is.
Downloaden Divi
Ga naar Elegant Themes om Divi te downloaden. Je kunt hier kiezen uit een jaar abonnement of levenslang. Zodra je een keuze hierin hebt gemaakt en hebt betaald met je credit card of PayPal account, kun je de DIVI Theme downloaden.
Vervolgens upload je de DIVI Theme in je website. Installeer dit na het uploaden en activeer het.
Wanneer dit is gelukt, kun je starten met het maken van de pagina’s!
Voor het bouwen van een webshop is het van belang dat je de volgende pagina’s maakt:
- Home
- Over/ about us
- Contact
Dit zijn de pagina’s die je zult zien boven in het menu.
DIVI is zo gemaakt dat je kunt bouwen vanaf zowel de backend als de frontend. Vooral dit laatste is heel handig functioneert heel snel. Waar het op neer komt, is dat je eigenlijk meteen ziet wat je maakt of verandert.
Downloaden WooCommerce
Ga weer terug naar de backend van de site en ga naar plugins.
Zoek naar WooCommerce en installeer deze plugin en activeer het. Ook hier is het weer van belang dat je alle gegevens invult. Wanneer alles is ingevuld en je alles door hebt geklikt, zul je zien dat je in het dashboard van je backend inderdaad WooCommerce hebt.
Creëren van je e-commerce website/ Producten toevoegen
Je hebt nu een website, je hebt pagina’s gemaakt en nu kun je ook producten aanbieden!
Wat van belang is dat je een overzicht hebt van al je producten die je aanbiedt, met daarin:
- Product naam, met eventueel het merk dat je hanteert
- Aantal dat je op voorraad hebt
- De prijs die je wilt hanteren
- De omschrijving die bij het product hoort
- Eventueel de EAN-code of andere productcode die gehanteerd wordt bij je product.
- Duidelijke foto’s met een achtergrond dat je bij al je foto’s hanteert (minimaal 3 foto’s per product).
- Hanteer je meerdere maten of kleuren van een categorie, moet je dit ook in kaart hebben.
Zodra je dit hebt, kun je aan de slag met het invoeren van al je producten. Dit is, afhankelijk van het aantal en soort producten dat je wilt verkopen, een tijdrovende klus!
Betaal- en verzendmethoden integreren
Uiteraard wil je nu weten hoe je al deze producten nu kunt verkopen. Hiervoor heb je betaal- en de verzendmethoden nodig.
Betaalmethode
Allereerst is het van belang te weten of je alleen binnen Nederland wilt verkopen of ook binnen andere landen als Belgie, Duitsland, Spanje. Dit is belangrijk omdat niet iedere betaalmethode gehanteerd wordt in hetzelfde land. Zo gebruiken wij bijv. in Nederland veel iDeal, maar dit kennen ze in België dan weer niet.
Wil je dat klanten achteraf kunnen betalen of heb je liever gewoon vooraf je geld. Door de implementatie van een betaalmethode in je webshop, wordt het een onderdeel van het bestelproces. Als je bijv.je klant eerst een factuur moet sturen, die hij vervolgens uit zichzelf moet gaan betalen, wordt het bestelproces flink vertraagd en kun je de verkoop mislopen.
Woocommerce ondersteunt veel betaalmethoden. De bekendste zijn iDeal, creditcard en Paypal. Alle drie de opties kun je zelf regelen met de banken, ook is het mogelijk om hier een Payment Service Provider voor in te schakelen.
Verzendmethode
Binnen Nederland hebben we verschillende post/ pakketvervoerders. Deze vervoerders hanteren ook allemaal hun eigen tarieven en voorwaarden. Ook is het mogelijk om meerdere vervoerders te gebruiken.
Download hier de checklist voor het bouwen van je eigen webshop.
Wil je dat ik je webshop bouw, kan dit binnen 2 dagen voor maar € 500,- (dit is exclusief de kosten die je betaalt voor de abonnementen die je afsluit in bovengenoemde overzicht).
Kun je een webshop alleen runnen?
Is het verstandig om een webshop alleen te runnen? Kun je alle taken alleen uitvoeren of is het handig om hulp in te schakelen? Ik geef je 3 redenen waarom je moet samenwerken.